Bydgoszcz. Obchody majowych świąt

W siedzibie Nowej Lewicy w Bydgoszczy odbyło się spotkanie działaczy partii lewicowych, związane z przygotowaniami do obchodów tegorocznego święta 1 Maja.

W naradzie uczestniczyli: przewodniczący Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy PIOTR HEMMERLING, poseł na Sejm RP z Bydgoszczy JAN SZOPIŃSKI. Partię RAZEM reprezentował ADAM HOFFMANN, Polską Partię Socjalistyczną  JERZY KOŁOMYJEC, struktury OPZZ – radny Bydgoszczy ZDZISŁAW TYLICKI. Ponadto obecne były: przewodnicząca Rady Powiatu Lewicy w Bydgoszczy – BEATA KRAJEWSKA oraz księgowa NL – ZOFIA STACHURA.

Zgodnie z centralnymi założeniami obchodów Międzynarodowego Święta Pracy przez Nową Lewicę – w kolejnym roku pandemii i trwających rygorów sanitarnych – 1 Maja uczczony będzie tylko poprzez składanie kwiatów przez delegacje partii i organizacji lewicowych w lokalnych miejscach pamięci. Hasło tegorocznych obchodów, utrwalone na stosowanych plakatach brzmi: PRACA, GODNA PŁACA, ZDROWIE i BEZPIECZEŃSTWO.

1Majac   1Majab copy

Ustalono, że w Bydgoszczy złożenie wieńców i wiązanek kwiatów nastąpi o godzinie 11,00 pod pomnikiem na placu Wolności.

Organizatorzy i reprezentanci partii, obecni na dzisiejszym spotkaniu – apelują do wszystkich kół i zarządów lewicowych struktur i stowarzyszeń pozarządowych, którym bliskie są ideały robotniczego święta 1 Maja, by dołączyły ze swoimi delegacjami i uczestniczyły w tych, z konieczności już i tak skromnych uroczystościach.

Następnego dnia, w ramach programu obchodów majowych świąt – bydgoszczan i internautów z Polski zaprasza działaczka społeczna BOGUMIŁA MULLER. Z siedziby Butiku OLIWIA o godzinie 15,00 online wyemitowany zostanie koncert patriotyczny pt. „Pod biało-czerwoną”. Dedykowany jest Polakom w święto narodowej flagi, pod którą czujemy się jedną polską rodziną.

koncert 2 maja 3   koncert

Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął poseł na Sejm JAN SZOPIŃSKI. W koncercie 2 maja wystąpią znani artyści JOANNA WOJNOWSKA i KRZYSZTOF FILASIŃSKI w repertuarze pieśni patriotycznych i operowych.

O bydgoskim przedsięwzięciu poseł Jan Szopiński poinformował wczoraj z trybuny sejmowej, zapraszając do oglądania koncertu w internecie.

Informacje o koncercie – na stronach Facebooka, w profilu posła Jana Szopińskiego , transmisja koncertu na profilu Butiku Oliwia.

Opr. nim, Bydgoszcz, 21 kwietnia 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!