image_intro_alt

Lewica apeluje o obowiązkowe testy na COVID-19 dla parlamentarzystów oraz pracowników Kancelarii Sejmu

Marcelina Zawisza podczas konferencji prasowej powiedziała:

Jednym z elementów strategii Stop Covid jest obowiązkowe testowanie pracowników i pracownic, którzy mają kontakt z innymi ludźmi. Mówimy tu o pracownikach ochrony zdrowia, oświaty, o tych, którzy pracują w administracji, ale też o posłach i posłankach.

Dla nas jest oczywiste, że pełniąc funkcję poselskie spotykamy się z wieloma osobami. Do Sejmu zjeżdżamy się z całego kraju. Chcąc zadbać o posłów i posłanek, którzy mają choroby współistniejące, ale także o tych, którzy tu pracują.

Dlatego też przed posiedzeniem klubu sprawdziliśmy czy ktoś z nas nie jest zarażony koronawirusem. Możemy z powiedzieć z całą pewnością, że przyjechaliśmy tutaj bezpieczni. Dopełniliśmy tego obowiązku nie dlatego, że ktoś nam kazał, ale dlatego, że chcieliśmy.

Agnieszka Dziemianowicz Bąk podczas konferencji prasowej powiedziała:

Zwracamy się do marszałek Elżbiety Witek o wydanie zarządzenia, aby przed każdym posiedzeniem Sejmu wszyscy parlamentarzyści powinni przejść test na obecność koronawirusa. Chodzi o bezpieczeństwo posłów oraz ich współpracowników. Domagamy się również, aby wszystkie osoby zatrudnione przez Kancelarię Sejmu, czy to Straż Marszałkowska, czy też osoby dbające o porządek mieli dostęp do bezpłatnych i sfinansowanych przez Kancelarię testów.

Nie może być tak, że ktoś przychodząc rano do pracy obawia się, że kiedy zjedzie się 460 posłów to będą stwarzali dla niego lub dla niej zagrożenie. Testy nie bolą! Testy są zabezpieczeniem dla nas, dla naszego otoczenia, dla naszych bliskich.

Apelujemy do tych posłów, których przeraża wizja patyczka w nosie o odrobinę odwagi. Dacie radę, przeżyjecie to!

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!